Wat doet een coach

Er zijn veel (personal) coaches actief, en de meeste zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling. De opleiding en achtergrond van coaches is zeer divers. Dat maakt het moeilijk om een algemene definitie te geven van "de coach".

Een coach geeft jou professionel begeleiding om jouw doelen te bereiken. Deze doelen hebben te maken met jouw eigen persoonlijke ontwikkeling, en liggen binnen jouzelf. Dat je hierdoor uiteindelijk ook beter in staat bent om andere doelen buiten jouzelf te bereiken (bijvoorbeeld "succes") is geen doel op zich maar is vaak een bijkomend gevolg.

Mogelijk heeft jouw julpvraag juist hiermee te maken, een een goed coachtraject zal er voor zorgen dat je deze doelen gaat halen.

Uiteraard leidt de verandering bij een positief coachtraject ook tot verbeteringen die te maken hebben met jou en je omgeving. Dus een betere sociale omgang, betere relatie met je partner, je kinderen, collega's, ouders enz.

 

De opleiding van een coach

Sommige coaches hebben een summiere theroretische achtergrond en noemen zich toch coach of soms zelfs therapeut. Anderen hebben een zeer uitgebreide theoretische opleiding en veel ervaring. Het spreekt vanzelf dat je met de laatste categorie de meeste kans maakt om succes te boeken. Laat je niet misleiden door indrukwekkende titels, afkortingen en kwalificaties als "master", "senior", "EMC" enz. Hier zit vaak een dosis commercie achter, terwijl het weinig zegt over de kwaliteit van de coach. En vaak zijn het ook kwaltificaties die een coach zichzelf toedicht, zonder dat daar een professionele externe toetsing aan ten grondslag ligt.

⟹ Beter is het om te kijken naar de opleidingen die een coach heeft gevolgd, en bij welke instituten dit is geweest. Het lid zijn van een beroepsvereniging zegt in dit verband ook niet alles, want de criteria zijn soms niet zwaar.

Om effectief te kunnen zijn heeft een goede coach voldoende kennis nodig van psychologie. En helaas kun je dat niet zien aan de titel die een coach zichzelf geeft. Als een coach zichzelf psycholoog noemt of therapeut dan wil dat niet zeggen dat hij/zij dit ook is. Sommige coaches hebben veel opleiding gehad, maar alleen een coachopleiding leidt nooit op tot psycholoog of therapeut. Ook hier geldt weer: kijk goed of een coach een serieuze professionele opleiding heeft gehad. We hebben het dan niet over korte cursussen of workshops maar over opleidingen met een duur van zeker 3 jaar.

Als je een goede coach gevonden hebt, dan is deze in staat om jou veel zelfinzicht te geven, en te kunnen duiden waar jouw gedrag vandaan komt. Met andere woorden, hij is in staat jou te wijzen op de oorzaken van jouw niet-functionele gedrag. En geeft zoveel inzicht dat jij zelf in staat bent om dit aan te pakken. Deze coach is in staat onbewuste patronen zichtbaar te maken en verandering mogelijk te maken.

Ik begrijp dat ik het je met deze uitleg niet makkelijk maak. En dat is ook de realiteit: het vinden van en goede coach is niet makkelijk. En ik hoop van harte dat deze uitleg je iets wijzer maakt over dit vakgebied waardoor je beter in staat bent een goede coach te vinden!